Osnovna navodila za izvedbo opazovanja

Pred izvedbo vsakega opazovanja se je potrebno na opazovanje temeljito pripraviti, nato pa svoj opazovalni termin dodati v skupni koledar, sledi izvedba opazovanja in obdelava podatkov.

OPOZORILO: Na računalniku Vega je prepovedano nameščanje programske opreme ali spreminjanje sistemskih nastavitev brez predhodnega dovoljenja skrbnika.

1. Priprava na opazovanje

Na opazovanje se temeljito pripravite. Svoje opazovanje lahko planirate v različni programih (npr. SkyChart / Cartes du Ciel) lahko pa tudi obiščete spletno stran telescopius.com/telescope-simulator (za prijavo uporabi u: gochileteleskop@gmail.com p: GoOpazovanje).
Pred opazovanjem preveri trenutne vremenske razmere in napovedi!

2. Rezervacija opazovalnega časa

  1. preveri časovna konverzijo Čile / Ljubljana / UT
  2. preveri kdaj se začne in konča astronomska noč (Astronomical Twilight).
  3. opazovalni termin dodaš v koledar (potrebuješ svoj Google račun!). Skrbniku pošlji svoj gMail, da te najprej doda na seznam!

3. Prijava na nadzorni računalnik Vega

Na nadzorni računalnik se prijavite s pomočjo brezplačnega klienta AnyDesk, ki si ga morate namestiti na svoj računalnik. ID za prijavo in geslo dobite pri skrbniku. Dostop do računalnika Vega je možen tudi preko mobilne aplikacije AnyDesk, postopek za prijavo je enak. Upravljanje teleskopa preko mobilne aplikacije AnyDesk ni nabolj prijazno zaradi majhnega zaslona!

4. Vklop teleskopa in kamer

Naprave bo v večini primerov pripravil skrbnik sistema.

5. Zagon snemanja

V pripravi.

6. Obdelava podatkov

Slike obdelujemo (stack, analiza, itd. ) na računalniku Vega, kjer je nameščena vsa ustrezna programska oprema. Obdelava podatkov lahko poteka samo v dnevnem času, ko teleskop ne obratuje, izjemoma ponoči, če teleskop ne obratuje. Končno sliko, npr. stack kasneje prenesemo na svoj računalnik, kjer jo finalno obdelamo. Če so potrebe in želje drugačne se dogovorite s skrbnikom.